tirsdag 15. november 2011

Ett innlegg om hvorfor man bør holde seg unna margarin. Hentet fra Solveigs smil

Jeg legger ut litt fakta om hvorfor man bør holde seg unna margarin. Dette er hentet fra Bloggen Solveigs smil.

Hvordan ble da smør stemplet som usunt for helsen? På begynnelsen av 1900-tallet var hjerte-og-kar sykdommer skjeldne. På 1960-tallet var det den største dødsårsaken i Amerika. Men i denne samme perioden hadde inntaket av smør minket ca 50 % per person. Ancel Keys, en amerikans forker, var den første som sa at mettet fett og kolesterol hadde skylden for hjerte-og-karsykdommer (hjerteinfarkt, blodpropp, høyt blodtrykk..osv). Idag vet vi at denne hypotesen er feil, fordi ingen studier har kunnet støtte denne myten. Men tanken om at et sunt kosthold er et med lite fett, og da spesielt lite mettet fett, finnes enda. Her i Norge står den enda sterkt, og når myndighetene og ernæringsrådene i media sier dette, selvfølgelig tror du på dem da. Inntaket av naturlige animalske fettkilder som smør og kjøtt er blitt drastisk redusert, og den prosesserte matindustrien, spesielt de som selger lav-fett produkter har økt drastisk.
Margariner, plantemargariner laget av vegetabliske oljer blir sett på som sunnere enn smør. Dette er helt feil. Margarin-industrien forteller deg at det er et sunnere alternativ fordi det inneholder mindre mettet fett, men de har aldri klart (selv om de har prøvd ved utallige studier å påvise dette) å bevise at margarin er bedre for hjertet enn smør. Siden 1970-tallet har inntaket av mettet fett blitt redusert kraftig i kostholdet, mens overvekt, diabetes, hjerte og karsykdommer og andre livsstilsykdommer har økt enormt. Det å spise mindre fett har ført til en nedgang i vår helse, og de som tør si noe imot denne anti-fett propagandaen blir som regel ignorert.

Er margarin bedre enn smør? NEI! Smør er en helt naturlig matvare som faktisk er essensiell for helsen din. Se på innholdsfortegnelsen til ekte meierismør; fløte, koksalt.

Margarin er en prosessert matvare, dannet kjemisk ved raffinering av flerumettede oljer (ikke de sunne omega-3). Prosessen som omdanner de normalt flytende oljene til den smørliknende formen margarin kalles hydrogenering. Da blir fettsyrene omdannet til en form som er ukjent for kroppen. Noen av kjemikaliene som brukes når margarin dannes er : natronlut, bensin, aceton, fosforsyra, blekemiddel og natriummetylat. (Naturlig??! nei)
Bytt ut disse unaturlige margarinene med ekte meierismør.
Se på disse helsegevinstene du får ved å spise ekte smør istedet:

  1. Smør er spesielt rik på det fettløselige vitaminet A, og siden det inneholder fett blir det lett tatt opp i kroppen.
  2. Inneholder laurinsyre som er antibakteriell og støtter immunforsvaret.
  3. Inneholder lecithin, essensiell for kolesterol metabolismen.
  4. Inneholder antioksidanter som beskytter mot frie radikaler.
  5. Har antioksidanter som beskytter mot svekkede arterier.
  6. Smør er en god kilde til vitamins E og K.
  7. Det er en svært god kilde på selen.
  8. Det mettede fettet i smør har sterke anti-svulst og anti-kreft egenskaper.
  9. Smør inneholder naturlig konjugert linolsyre (CLA), som har muskelbyggende og immunforsterkende effekter.
  10. Smør gir masse vitamin D, som er essensiell i absorpsjonen av kalsium.
  11. Hjelper på stive ledd, fordi faktorer i smør beskytter mot kalsifisering av ledd og bein.
  12. Gir god absorberbar jod.
  13. De mellomkjedede mettede fettsyrene (MCFA) er en rask kilde til energi, som ikke blir lagret i kroppens fettvev.
  14. Kolesterolet i smør er essensielt for barns utvikling av hjernen og nervesystemet.
  15. Smør inneholder Arachidonic Acid (AA) som spiller en viktig rolle i hjernefunksjonene og er en vital komponent av cellemembranen.
  16. Beskytter mot infeksjoner i mage og tarm fordi fettet smører innsiden.
  17. Mer fett i kosten kan gi økt fruktbarhet hos kvinner.


Solveig:)


http://www.truthorfiction.com/rumors/b/butter-margarine.htm
http://solveigs-smil.blogspot.com/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar