tirsdag 15. november 2011

Norsk ukeblad intervjuer Dr. Hexeberg

Hentet fra nettsiden Lavkarboliv

SPIS DEG FRISK
Med lavkarbodietten kan du droppe medisinene og spise deg sunn og slank!
TEKST: MERETE HOLGER STORLI FOTO: BARBRO FAUSKE STEINDE
Det er mange som kommer til meg fordi de er overvektige og vil kvitte seg med de overflødige kiloene. Og det hjelper jeg dem gjerne med. Men jeg er mest opptatt av at folk skal være friske, sove godt, slippe å ha vondt i kroppen, og at skal ha mye energi og arbeidskraft, sier lege Sofie Hexeberg.
- Når vi har oppnådd at pasienten sover bedre, magen fungerer godt, blodtrykket og blodsukkeret er blitt normalt, og så videre, har de uansett ofte gått ned i vekt også.
Hexeberg forteller at mange går ned veldig mye. Andre ikke så mye. men de kan få en finere kroppsfasong og slankere livlinje. Det viktigste er at de blir friskere, slipper plager de sliter med og kanskje kan kutte ut medisinbruken.
I fjor startet Hexeberg en egen klinikk, hvor hun sammen med to andre leger behandler pasienter først og fremst ved omlegging av kostholdet. Bare unntaksvis skriver de ut resepter på medisiner.
- Det er ikke noe hokus pokus ved behandlingen vår. Ingen vanskelige spesialdietter. Vi setter opp et kosthold med kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, bær, nøtter, frø og fett
- kort sagt naturlig mat som vi mennesker har spist i flere millioner år.
Fett er sunt
Det blir en slags omvendt liste i forhold til det vi vanligvis ser når det gjelder offisielle råd om slanking og helse: Heller smør enn lettmargarin. Heller omelett enn brød.
Heller kremfløte enn skummet melk. Og husk endelig på å få i deg fettranden på koteletten din!
- Vi hører jo stadig at denne typen mat med mye såkalt mettet fett, det er fali', det - då får du hjerteinfarkt og all verdens elendighet?
- Det er ikke dokumentert at inntak av naturlig mettet fett gir hjertesykdom, sier Sofie Hexeberg.
Ifølge henne er det derimot nylig blitt gjort flere store analyser som alle har vist at det ikke finnes noen slik sammenheng. Blant de mange plagene Hexeberg behandler med gode resultater, er muskel- og leddsmerter, migrene, svingende blodsukker, diabetes og høyt blodtrykk.
Sukker gir sykdom
Basismenyen er stort sett den samme for pasientene. Men Hexeberg tilpasser den også den enkelte:
- For eksempel vil menn ofte ha egg og bacon til frokost, mens en del kvinner synes det blir for tungt og heller satser på en smoothie.
Revmatikere råder hun til å spise mye ingefær, gurkemeie, nypepulver og fet fisk, og å få i seg ekstra D-vitamin i vinterhalvåret. De som har cøliaki (reagerer veldig på gluten, et protein som finnes i korn), får plager med magen hvis de for eksempel spiser brød. Du får kjøpt glutenfrie produkter i butikken. Slett ikke alle blir kvitt plagene sine ved å spise glutenfri mat. Hexeberg har anbefalt dem å kutte ut øl, korn og sukker for en periode, samt å spise mer fett. Da blir de helt fine i magen.
- Men vi som ikke reagerer på gluten, hvorfor blir vi frarådet å spise brød?
- Du kan godt spise litt, hvis du tåler det. Men både brød, poteter, ris og pasta inneholder mye stivelse, som blir til sukker når det kommer ned i tarmen. Når du får i deg mye sukker, produserer kroppen ekstra mengder av Insulin for å kompensere for det. Hvis denne ubalansen skjer stadig vekk, kan den føre til både sykdom og overvekt - for å si det enkelt.
Bedre humør
De fleste er vel klar over at man kan få diabetes av å spise mye sukker og stivelse. Men du kan også få stive ledd, mageproblemer og mye annet.
- Jeg har pasienter som kommer med mye stivhet og smerter i forskjellige deler av kroppen, forteller dr. Hexeberg.
- Etter en tid på det nye kostholdet opplever mange at de blir fine og myke i leddene, og smertene blir mindre eller forsvinner helt. Men hvis de ved en eller annen anledning spiser brød, kaker, frukt eller annet igjen, kan de fortelle at stivheten og plagene kommer tilbake.
Maten vi spiser, påvirker hjernens kjemi. Mange av Hexebergs pasienter forteller at de har fått jevnere og bedre humør etter å ha lagt om kostholdet.
Flere forsøk har vist at personer med autisme, schizofreni eller andre psykiske problemer er blitt bedre ved å spise annerledes. Noen har for eksempel fått stor effekt av å kutte ut melprodukter.
- Epilepsi er en form for sykdom eller skade i hjernen. Jeg hadde en epilepsipasient som gikk på mye medisiner. Etter å ha lagt om kostholdet, kunne han slutte helt med medisinene. Dette er ikke noe nytt, sier dr. Hexeberg. Hun sier at sammenhengen mellom epilepsi og kosthold har vært kjent helt fra 1920-tallet. Ifølge legen har vi hatt for lett for å skrive ut medisiner i stedet for å tenke på maten.
- Medisiner kan være vel og bra i en del tilfeller, men de demper gjerne bare symptomene på sykdommen, og de har alltid bivirkninger!
Slik kan en dagsmeny se ut:
Eksempler på frokost: Egg og bacon. Omelett. Kokt egg med majones/smør. Gresk eller tyrkisk yoghurt med firkorn eller helst hjemmelaget müsli av ulike frø og nøtter. Smoothie av bær, yoghurt og gjerne litt kaldpresset kokosfett (Cocosa) eller olivenolje.
Eksempler på lunsj: Rester fra gårsdagens middag. Salat med kjøtt, fisk, ost eller egg, dressing laget av olje eller rømme. Hjemmelaget lavkarbobrød med smør, fet, ost og skinke.
Eksempler på middag: Kokt, bakt eller stekt kjøtt, fisk, fugl eller skalldyr - helst i så ren form som mulig. Vær litt kreativ med grønnsakene, som erstatter potet, ris og pasta. Unngå posesaus eller suppe og andre ferdigprodukter. Det er ikke så vanskelig: Steker du for eksempel koteletter i smør, ha rikelig med kremfløte og karry i pannen helt på slutten. Kjempegod og enkel saus!
DETTE GÅR KOSTHOLDET UT PÅ
Spis gjerne:
  • Kjøtt, fisk, fugl og skalldyr - i mest mulig naturlig form
  • Egg
  • Meierismør, kremfløte, seterrømme, yoghurt eller biola naturell, helfet ost
  • Olivenolje
  • Grønnsaker
  • Nøtter og frø
  • Belgfrukter (bønner, linser, kikerter og lignende, for dem som tåler det)
  • Bær
  • Litt frukt

Kutt ut eller spis mindre av:
  • Sukker (snop, kaker, brus osv.)
  • Ferdigmat
  • Brød (jo lysere, jo verre)
  • Poteter
  • Ris
  • Pasta

GENERELLE HELSEGEVINSTER
  • Stabilt blodsukker og lavt insulinnivå
  • Bedre blodtrykk
  • Mer energi
  • Bedre/jevnere humør
  • Mindre søtsug
  • Bedresøvn
  • Roligere mage, mindre oppblåsthet
  • Vektreduksjon

TILSTANDER SOM KAN BEDRES MED LAVKARBO
  • Diabetes
  • Høyt blodtrykk
  • Irritabel tykktarm og andre fordøyelsesplager
  • Tannkjøttbetennelse
  • Migrene
  • Fibromyalgi
  • Psoriasis og eksem
  • Revmatiske lidelser
  • Hypotyreose (lavt stoffskifte)
  • ME
  • PCOS og ufrivillig barnløshet
  • Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom
  • Overvekt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar